Udgivet d. 26. marts 2016 kl. 08:46 af Nem Forsikring
Nu kommer påsken, hvor mange af os går i haven. Men pas på arme og ben. For friske tal fra Odense Universitetshospital tyder på, at 2015 bliver rekordår for haveulykker.
Skadestuen ved Odense Universitetshospital behandler ca. 50.000 tilskadekomne hvert år. Efter bare 3. kvartal i 2015 er der allerede registreret 472 ulykker i haven. Den hidtidige rekord lød på 474 i 2012. Derfor er vi lige nu kun få ulykker fra rekord. Forsigtig anslået svarer de 472 ulykker til 9.440 på landsplan.
- Er du uheldig at ende på skadestuen, når du gør-det-selv i haven, og ulykken giver dig varige mén, kan du få erstatning, hvis du har en ulykkesforsikring, siger Anja Lintrup Sørensen, konsulent i Forsikringsoplysningen.
Sådan kommer vi til skade
Man skulle tro, at de fleste haveulykker sker under større opgaver som fx træfældning. Men faktisk viser tal fra Odense Universitetshospital, at hækkeklipperen og græsslåmaskinen er de farligste redskaber i haven.
Hvis venner eller naboer hjælper dig
Har du en ven eller nabo til at hjælpe dig med havearbejdet, har de typisk mulighed for at få erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen, hvis uheldet skulle være ude. Har din ven/nabo en heltidsulykkesforsikring, kan de også få erstatning derfra, hvis ulykken giver varige mén.
- Du behøver ikke selv at forsikre den ven eller nabo, du har til at hjælpe dig med at fælde træer eller male dit hus. Alle, der "arbejder for andre", har mulighed for at få erstatning, hvis de får en arbejdsskade - også selv om de arbejder gratis, siger Anja Lintrup Sørensen.
Sikkert havearbejde
Vil du undgå at bruge påskeferien på skadestuen, så følg disse råd:
- Kast dig ikke ud i opgaver, som du usikker på, om du kan klare selv
- Tjek at sikkerhedsanordningerne virker på dit udstyr – og lad være med at ændre eller pille ved dem
- Stop altid græs- eller hækkeklipperen, hvis noget har sat sig fast
- Brug solidt fodtøj og sikkerhedsudsyr
- Sørg for have en ulykkesforsikring.